söndag 4 februari 2007

Frankenvin och glaskork

Jag älskar nya förslutningar!
I somras när jag var i Tyskland på semester, hittade vi en producent som har börjat använda sig av glaskork. Jag hade hört talas om korken tidigare, men inte sett den i verkligheten. Glaskork till glasflaska låter ju helt idiotiskt, men det är en plastpackning som gör att det blir tätt. Med ett enkelt snäpp öppnar man flaskan, och man kan återförsluta den med samma glaskork. Fantastiskt bra!

Producenten som använde glaskork (det finns många fler) är Staatlicher Hofkeller i Würzburg i Franken. De använder glaskork till sina bästa viner, så de tror på förslutningen. Iförrgår provade vi 2004 Grosses Gewächs Würtzburger Stein Silvaner Spätlese trocken. Inköpt för ca 160:-. Färgen var gul med något grönstick. Doften var frisk av citrus och packad med mineraler. Den doftade aningens oljigt, nästan åt botrytis. Smaken var finstämd med friska syror, citrus, kiwi och lite oljig. Eftersmaken var härlig och satt i ett bra tag.
Tyska vinnamn är rejält långa, men man får all information i namnet. För det första: Grosses Gewächs betyder att det är ett utvalt läge, med minst Spätlesenivå (76-95 grader Oechsle) och uttaget får vara maximalt 50 hl/ha. I Franken är druvorna riesling, silvaner, weisser burgunder och spätburgunder tillåtna. I Mosel kallar man det Erste Lage, i Rheingau Erstes Gewächs. All information om Grosses Gewächs får man här. Man kan nästan jämföra det med grand-cru-lägen i andra vinområden.
Würtzburger Stein ger information om att vinet kommer från vinläget Stein i Würzburg. Tre producenter har mark där, nämnda Staatlicher Hofkeller som odlar
riesling, silvaner och weisser burgunder, Weingut Bürgerspital zum Hl. Geist som odlar samma druvor och Weingut Juliusspital Würzburg som endast odlar riesling och silvaner.
Silvaner är naturligtvis druvan, och Spätlese visar klassificeringen; att det är 76-95 grader Oechsle, att det kommer från ett läge (Bereich), att det inte är chaptaliserat, att alkoholhalten ligger på 7-13 % och att det får säljas tidigast 1 mars efter skörden. Trocken betyder att vinet är torrt. Och så fick vi året också, 2004. Till den här informationen bör man även tala om vem som är producent, i det här fallet Staatlicher Hofkeller, eftersom det finns flera producenter med vin i Würtzburger Stein.

Franken är ett medelstort område i Tyskland med sina ca 6000 ha vinodlingar. Ca 40% består av Müller-Thurgau, ca 20% Silvaner och ca 12% Bacchus, och det är Silvaner som står för de bästa vinerna. I Franken har man också den speciella flaskan, bocksbeutel, som är platt och inte passar i något vinställ. Men flaskorna med glaskork har jag haft stående i källarskafferiet bredvid vinbärsgelén och sylten, så då behövs inget vinställ.

Inga kommentarer: