söndag 25 februari 2007

Mumsig toscanare

Lördagkväll och melodifestival. Till middagen korkade vi upp en flaska 1997 Tore del Moro Morellino di Scansano Riserva från Azienda Agraria Santa Lucia. Den är inköpt på det välsorterade men något dyra Enoteca Toscana i det gamla Medici-palatset i Sienna sommaren 2003 för 118:-. Vinet är gjort på 100% Sangiovese, och jag skrev i vinkällarboken att enoteket rekommenderade att lagra det till 2004. Men efter att ha smakat det nu, så har vi flyttat fram rekommendationen till 2008. Det blir nog inte så mycket bättre än det är nu, men det är inte i utförsbacke heller.

Hur var det då? Jo doften var fylld av körsbär och svarta vinbär. Smaken exploderade av körsbär, hallon och svarta vinbär där de svarta vinbären hade karaktär av naturlig svart-vinbärsessens i godis. Det blev Nickelkarameller av det. Syran och tanninerna var i god harmoni. Det var mycket gott, och uppebart att Scansano-vinerna tål att lagras en del.

Lite fakta om Morellino di Scansano:
Scansano är känt för sitt vin alltsedan Napoleons armé hade en garnison här under tidigt 1800-tal. Kusten och slättlandet var så malariadrabbat att man flyttade därifrån under sommaren till Grosseto. Dante kallade området för helvetet på jorden.

Scansano som ligger 500 m ö h blev en stor sommarstad. Officerarna började odla vin och man producerade 1818 5000 hl, varav 500 hl var Riserva. Man odlade Grenache, Syrah, Gamay och Cabernet. Sangiovese, eller Morellino som den heter här, har funnits länge.

Man hade försökt flera gånger tidigare att dränera upp sumpområdena, men det var först under Mussolini man lyckades. Ny mark blev då tillgänglig, och det har exploderat i nyetablerande. De stora vinhusen i Chianti har sökt sig hit, man har nyplanterat, byggt och experimenterat. Det är varmare här än i Chianti och det ger ett vin som här i Morellino di Scansano är Chiantilikt, med en mjukare, lättare men ändå rikare och mer öppen stil.

Kvalitetsbeteckningen DOC Morellino di Scansano kräver minst 85% Sangiovese + ev Canaiolo, Cilieglio, Malvasia Nera eller Alicante(=Grenache).
Det finns "vanlig" Morellino di Scansano och "Riserva" som har + 2 års lagring varav ett år på fat.

Ordet Morello kommer från en hästras ”Cavalli Morelli” som drog vagnarna för Grossetos adel.

Ska man handla en Morellino di Scansano på systembolaget nu, finns endast två stycken i ordinarie sortiment, där Bronzone Belguardo från Marchesi Mazzei är det bättre vinet. Morellino di Scansano Riserva från Val delle Rose är ett trevligt, lite enklare pastavin.

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: