onsdag 7 mars 2007

Toscanateori

Lite fakta om Toscana som jag snappat upp ur diverse litteratur och hemsidor, t.ex. Antinoris hemsida.

Chianti
På 1950-talet framställdes vin traditionellt genom att man lät vinrankorna klänga på trädstammar. Eftersom druvorna hängde så långt från marken mognade de ojämnt, och man plockade dessutom alla sorter samtidigt. Hygienen i tunnorna var bristfällig, och musten oxiderade. Man pressade druvorna hårt, så tanninerna från stjälkarna gjorde drycken bitter, men hjälpte även till att konservera vinet. Vinet jäste oftast inte ut, utan förblev sötaktigt och fortsatte att bubbla även efter att man tappat över det på att annat fat. Detta buteljerade man sedan på bastklädda flaskor, ”fiasco”. Man kunde rädda ett sådant vin genom ”il governo”. Man tog de bästa klasarna och torkade dem. När jäsningen nästan upphört tillsatte man ”il governo”, och jäsningen kunde ta fart igen. Dessutom påbörjades ofta en malolaktisk jäsning där den hårdare äppelsyran omvandlas till mjölksyra.

Kaoset i vinnäringen löste regeringen 1963 genom att behålla den ursprungliga lagstiftningen. Det betydde att man i Chianti var tvungen att ha minst 10 och max 30 % vita druvor, för att mildra den naturliga strävheten.

Antinori
Marchese Antinori blev först med att lansera en Chianti Riserva, 1904, en blandning av hans bästa vin och viner från hans vänners vinfält, och en del Bordeaux! Flera vingårdar har i det förflutna introducerat exotiska druvor. T.ex i DOC-bestämmelserna för Carmignano krävdes 10 % Cabernet Sauvignon, eftersom det var praxis på dess bästa vingård.

Mario Incisa della Rochetta, gift med Piero Antinoris moster, ägare till det förfallna San Guido-godset nära Bolgheri, planterade på 1940-talet Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc på sin mark, och gjorde ett vin som endast konsumerades på gården. 1968 saluförde han sitt vin som en ”vino da tavola”, eftersom det inte fanns någon DOC för röda viner i Bolgheri. Vinet var Sassicaia. 1985 fick det skyhöga lovord av Parker. Sassicaia blev från 1994 års skörd DOC Bolgheri Sassicaia.

Inspirerad av sin släkting producerade Piero Antinori 1970 ett vin under vingårdsnamnet Tignanello. Det kom från gården Santa Cristina, där en sluttning heter Tignanello. Det var en Chianti Classico Riserva betecknad Vigneto Tignanello. Den innehöll 20% Canaiolo och 5% Trebbiano och Malvasia. Året därpå, 1971, blev vinet en Vino da Tavola della Toscana och fick namnet Tignanello. Vinet hade lagrats på barriquer. Med det vinet struntade man i DOC-reglerna, och 1975 slutade man helt med vita druvor. Sedan 1982 har man haft 80% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon och 5% Cabernet Franc. Det här var de första ”supertoscanarna”. 1978 kom Solaia, med idag 75% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc och 20% Sangiovese.

Antonori äger även Guado al Tasso. 1990 kom den första årgången av vinet Guado al Tasso, som är en Bolgheri superiore. Lillebror till Guado al Tasso heter Il Bruciato, och är även det ett strålande vin.

Nya druvor och barriquer
Efter det här började det hända mycket i Toscana. Många framsynta toskanska producenter insåg att den gamla Chiantiformeln innebar onödiga restriktioner gällande kvalitet och urval. De lät fantasin flöda. Man använde Merlot för att mildra syran hos Sangiovese, Syrah för att få ett extra lager fruktighet, och fransk ek för att få lyxen. Och för att skilja sig extra från Chiantivinerna valde man höga mörka flaskor, florentinska flärdfulla etiketter och ett pris som skulle få folk att prata om dem.

Bolgheri
Här koncentrerar man sig på franska druvor såsom Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot och aningens Syrah även om det är tillåtet att blanda i upp till 70 % Sangiovese för DOC-vinerna. Vinerna påminner om Bordeauxvinerna, men är mer fruktigt generösa och mer lättillgängliga som unga. 1994 kom DOC Bolgheri, och för Rosso gäller: upp till 70% Sangiovese, upp till 70% Merlot eller upp till 80% Cabernet Sauvignon

Årgångar: 1991-1996 rätt mediokra år, 1997 anses som en mycket bra årgång, 1998-2001 alla bra. 2002 inget vidare, 2003 extremt varmt men södra Toscana lyckades göra bra viner trots det. 2004 ser ut att bli balanserat, 2005 ser sämre ut pga dåligt skördeväder.

Inga kommentarer: