måndag 6 juli 2009

El Grifo 2005

Listán, en grön druva, är synonym med Palomino, sherrydruvan. Listán Negra är den blå varianten och den odlas bara så vitt jag vet på Kanarieöarna. Den blandas ofta med andra druvor, men på Teneriffa, i Tacoronte-Acentejo, och på Lanzarote görs endruvevin på den här druvan. På Lanzarote är det här den viktigaste druvan, och man kan låta druvorna genomgå kolsyrejäsning, eller jäsa enbart på vanligt sätt.

Enligt El Grifos hemsida har druvorna till det här vinet, El Grifo 2005, avstjälkats och lagts hela, okrossade, i kärl för jäsning. Det borde betyda att det har genomgått kolsyrejäsning, åtminstone delvis beroende på om kärlet varit slutet eller inte. Efter jäsningen har vinet genomgått malolaktisk jäsning. Tre sorters "jäsning", varav det egentligen bara är en jäsning och de andra två är andra kemiska processer. Vinet doftar och smakar röda bär, körsbär, mineral och har en viss strävhet. Fruktigt, precis som ett kolsyrejäst vin ska vara.

Ett trevligt vin, prisvärt, men så köpte vi det på varuhuset Carrefour i Las Palmas, där det var klart billigast. Kanarieöarna ska ju vara skattebefriat, men flygplatsen var nog den dyraste jag varit på. Om man jämför priserna från turistbutikerna var vinerna 20-50% dyrare på flygplatsen. Helt tokigt!


El Grifo 2005, Spanien/ Lanzarote, Listan Negra, 73:- (inköpt 2008)

Inga kommentarer: