tisdag 7 juli 2009

Hur mycket tar du med dig hem?

Högre införselkvoter, lägre införselkvoter, högre alkoholskatt, lägre alkoholskatt; förslagen är många hur man ska lösa problemet att många dricker för mycket alkohol.

Inför EU-valet var diskussionerna införselkvoterna, nu senast är det prat om att höja alkoholskatten. Är verkligen höjd skatt lösningen på problemet? Med högre skatt kommer troligen smugglingen att öka. Det måste vara bättre att ha en alkoholpolitik som styr folk att handla kontrollerat, på systembolag och restauranger.
Eftersom problemet inte är så enkelt, varför inte börja där vi står?

För att begränsa stora delar av smuggelspriten, är ett sätt genom att helt enkelt använda sig av de regler som finns. De direktiv som finns, är att man får införa 10 liter sprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin samt 110 liter öl. Men så finns det någon obegiplig praxis som säger att man får föra in mer om man har särskilda skäl. Bemärkelsedagar och bröllop kan anges som skäl. Men snälla nån, ska inte 90 liter vin räcka till ett bröllop? 90 liter räcker till rätt många gäster.
Även om man packar bilen full blir det 10 lådor vin som man får ta med sig. Det räcker gott och väl för den vinintresserade, och storkonsumenten bör inte heller ta med sig mer.

Se till att de reglerade införselkvoterna efterlevs, och tillåt inga undantag, så får vi ner smuggelspriten lite grand.

Källa:
Tullverkets hemsida står det: Det finns ingen övre gräns för hur mycket alkohol du får föra in, men det ska vara för ditt eget eller din familjs behov. Du får även ta med dig alkohol om du ska ha en fest till exempel bröllop eller födelsedagsfest där du bjuder på alkoholen vid evenemanget.
Du får däremot inte ta betalt för alkoholen även om det bara skulle täcka de kostnader du haft för inköpet.


Under riktlinjer står det vidare på Tullverkets hemsida:
Det finns vissa riktlinjer för bedömningen av om införseln är privat eller kommersiell
Rådets direktiv (92/12/EEG) "cirkulationsdirektivet" innehåller en referensnivå på 10 liter sprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin samt 110 liter öl. Referensnivåerna får endast användas som ett led i bevisningen och en helhetsbedömning måste alltid göras. Dessa referensnivåer är alltså inte bindande!

3 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Hej Syrah! Är inte det optimala att vinpengarna hamnar i de riktigt passionerade vinodlarnas plånböcker?

Om man har tid och råd att göra en längre vinresa och kan fylla kombin med vin från intressanta småproducenter ute i Europa (som vi sällan ser till i Sverige) så är det ju helgalet att hindras av en gräns som skapats för att stävja smuggelförsäljning. För att försvara resekostnaden bör ju inköpen helst ligga i storleksordningen 10-20 lådor...

Vårt svenska monopol klarar ju inte av att hantera mindre partier från mindre producenter - föredrar att handla med jättekoncerner som kan leverera enorma kvantiteter märkesvin. Staten och kapitalet, dom sitter i samma båt... ;-)

Syrah sa...

Ledsen, jag har varit bortrest, och varit datorlös i flera dagar, så därför har jag inte kommenterat.

Du får ju ta med dig 10 kartonger per person, och jag antar att du inte reser ensam i din kombi. 20 kartonger i en kombi tar rätt mycket plats, så jag tror nog du får med dig det du vill.

Självklart är det bäst om vinodlaren själv får betalt.

Att monopolet inte klarar av småleveranser, det är en helt annan fråga, som man får jobba på från annat håll.

Raul e Joel Carvalho sa...

Guten Tag,
Zeigen Sie Ihren Blog und fand es sehr interessant und fesselnd ...
Ich habe ein Blog, um Weine und immer gut Ihre Website haben auch dieses Problem, ist vielseitig, und möchte Sie bitten, wenn ich könnte, den Link auf meiner Seite, die ist viel besucht:

http://do-nariz-a- boca.blogspot.com /

in Ihrem Blog ... Ich wäre sehr dankbar.
Wenn Sie, schicken Sie eine E-Mail an diese Adresse: pirusas.carvalho @ hotmail.com

Abraços
Antworten