onsdag 19 maj 2010

Nej till vitvin i plastflaskor

Jag läser i norska utgåvan av Packnews på webben idag att Institute of Vine and Wine Sciences gjort en studie på hur vinerna utvecklas i glas, mono- och flerskikts PET-flaskor och bag-in-box. Min översättning av notisen:

Glas är fortfarande den dominerande förpackningsmaterial för vin, men nya sorter, som BiB och PET-flaskor, stjäl mer marknadsandelar. Detta fick Institute of Vine and Wine Sciences (ISVV) att starta en treårig studie att effekterna förpackningsmaterialet på hållbarhet.

Rémy Ghidossi på institutet sa: - Det är dags att presentera fakta, baserat på vetenskaplig information och kvantitativa data, för att se vad de olika materialen är gjorda av.

Från tanke till handling: ISVV har undersökt hur de röda och vita viner från Bordeaux förändrats över tiden, tappade på glas, mono- och flerskikts PET-flaskor och bag-in-box.

Med jämna mellanrum under ett år, mätte forskare gasnivån i vinet (syre, koldioxid och sulfatdioxid). Även färgen på vinet analyserades. Slutsatsen var tydlig: Vitvinets karaktär hade ändrats väsentligt efter sex månaders lagring för alla material utom glas.

Enligt forskarna visar den kemiska analysen att PET släpper genom syre genom väggen efter sex månader. Det ledde även till en kraftigt minskad mängd av koldioxid, det samma gäller sulfatdioxid.

Dessa grundläggande förlustfaktorer resulterade i en förödande effekt på vitvinet: En panel med provsmakare karaktäriserade det unisont som "rutten frukt."

När det gäller rödvin i PET eller BIB observerades några mindre förändringar, men ISVV säger att det är för tidigt att dra en definitiv slutsats här. Nu planerar institutionen en arton månaders analys för att få veta mer.


Storyn förtäljer inte vilken förslutning som använts, men min slutsats är klar: Vin ska tappas på flaska.....

Inga kommentarer: